Doen jullie ook onderhoud of herstelling van andere merken?

Voorwaarden:

 • Installatie is conform de normen uitgevoerd
 • Van het merk zijn er wisselstukken beschikbaar
 • Je woont in ons werkgebied
 • Je laat het onderhoud uitvoeren in het "onderhoudsseizoen"

Dan hebben we voor jou:

 • Reiniging van de kachel en inspectie van de vitale onderdelen
 • Nazicht en reiniging schouwaansluiting
 • Advies in geval van slijtagesporen of nakende defecten

Zijn er wisselstukken nodig die we speciaal voor je kachel moeten bestellen? Dan vragen we om deze vooraf te betalen voor we ze bestellen.

Houd er rekening mee dat voor sommige kachels geen originele wisselstukken voorhanden zijn of een lange levertermijn kunnen hebben.

Prijs op aanvraag volgens model en type.

Wat betekent CO2 neutraal verwarmen?

Het "groene aspect" heeft nauwelijks uitleg nodig. Hout is een hernieuwbare en gemakkelijk verkregen bron voor verbranding. Er is ook een nul-som impact in koolstofuitstoot. Wanneer een boom omvalt in het bos duurt het 50 jaar om volledig weg te rotten. Bij dit proces geeft de boom warmte, water en CO2 af terwijl het mineralen in de grond achterlaat. Wanneer je hout verbrand gebeurt exact hetzelfde, alleen veel sneller uiteraard. Er wordt niets extra geproduceerd.

Een van de grote voordelen van houtkachels zijn dat je warmte hebt wanneer er geen stroom beschikbaar is. Er geeft niets meer voldoening dan warm en tevreden rond je vuur te zitten terwijl alle lichten in je buurt uit zijn. Het geeft je het gevoel pionier te zijn, en terecht. Jij dacht vooruit.

Tenslotte, houtkachels van vandaag zijn ontworpen om mooi te zijn. Een houtkachel kan het hoogtepunt van de kamer zijn. Wat je smaak ook is, er is een houtkachel ontworpen voor jou. In feite is het moeilijk om tegenwoordig lelijke kachels te vinden. Zo veel mooie kachels ... zo weinig kamers om ze te installeren ...

Is een houtkachel kostenbesparend?

Laten we een kijkje nemen naar het financiële aspect. Verwarmen met hout kost minder per BTU dan andere brandstoffen of elektriciteit doet. Voor mensen die hun eigen bomen kunnen kappen is het uiteraard gratis. Een andere reden dat het minder kost om met hout te verwarmen is het "zone verwarming" aspect. Veel mensen ondervinden dat het verwarmen van een bepaald gebied in een woning en de rest van het huis koeler laten meer dan voldoende is. Op deze manier bespaar je enorm op je energiefactuur aangezien je ruimtes die je niet gebruikt niet onnodig verwarmt.

Houtkachels van vandaag zijn ook zeer efficiënt: minstens zo efficiënt als gas en stookolie verwarming. De fabrikanten van houtkachels spenderen grote hoeveelheden geld aan ontwerpers en ingenieurs om ervoor te zorgen dat ze maximaal verwarmingsefficiëntie krijgen.

Wat zijn de voordelen van een Rika kachel?

 • Warmte plus: Zichtbare stenen die hoge kwaliteit uitstralen garanderen een gevoelig lange warmte straling. Een comfortabele warmte sfeer, zelf wanneer de pelletkachel al enige tijd uitgeschakeld is.
 • Kwaliteitsvolle vuurklei verbrandingskamer: De extra dikke vuurklei coating in de verbrandingskamer bij pelletkachels van RIKA laat niet alleen een zeer hoge verbrandingstemperatuur toe, maar verzekerd ook een zeer schone verbranding. Dit garandeert maximale veiligheid en een lange levensduur.
 • Maximale energie efficiëntie: De hoge verbrandingskamertemperaturen in elke pelletkachel van RIKA garandeert optimale verbranding met maximale energie efficiëntie en evenals uitstekende uitstoot waarden. Bespaar tot 50% op je brandstofkosten en krijg milieuvriendelijkheid als bonus er bij!
 • Veiligheid: Absoluut strak en vervormingsvrij, zelf bij de hoogste temperaturen. De stevige gietijzer deur zorgt zowel voor optimale veiligheid als efficiënte luchtcirculatie en verbranding.
 • Geurloze coating: Enkel temperatuurresistente, oplossingsvrije coatings en verf van geteste topkwaliteit worden gebruikt voor pelletkachels RIKA. Dit laat verhitting zonder de geur van oplossingen toe al vanaf het begin.

Wat is een Rika kachel?

"We maken niet alleen kachels - we maken de kwaliteit van het leven." Met dit motto heeft RIKA de kachel - en verwarming - opnieuw uitgevonden. Het familiebedrijf is sinds de oprichting meer dan 60 jaar geleden de toonaangevende kachelproducent en staat tegenwoordig synoniem voor innovatieve producten van de hoogste kwaliteit. Materialen van topkwaliteit, bekroond ontwerp en baanbrekende technologie zorgen voor uitstekende branden die een unieke sfeer creëren.

Ga weer naar huis en geniet van de warmte van die een pelletkachel van RIKA biedt - nooit eerder voelde de verwarming zo comfortabel. De hout-, pellet- en combikachels van RIKA brengen innovatie samen met gebruiksgemak en zijn daarom uitermate gebruiksvriendelijk.

Kijk hier hoe een Rika kachel gemaakt wordt.

Het element vuur is er een die fascineert en inspireert. Tegelijkertijd geeft het de woonkamer een onvergelijkbaar gevoel van veiligheid en gezelligheid. Een RIKA-fornuis bevat al deze eigenschappen in één product. Als een eersteklas verwarmer, drukt het de individuele persoonlijkheid van het huis uit. Met een verscheidenheid aan modellen en ontwerpopties biedt RIKA een flexibele keuze voor elke smaak.

Bestaande producten verbeteren en nieuwe ontwikkelen - zo is RIKA een toonaangevende producent van houtverbrandings-, pellet- en combi-kachels geworden die geavanceerder, groener en duurzamer is dan ooit. Elke kachel is zorgvuldig ontworpen en vervaardigd en is gegarandeerd 'Made in Austria'. RIKA injecteert zijn passie voor zijn ambacht vanaf het eerste moment van planning tot aan de laatste hand aan de productie om maximale verbrandingsefficiëntie en uitstekende esthetiek te garanderen.

Onderwerpen als duurzaamheid en milieubescherming zijn diep geworteld in de bedrijfsfilosofie en hebben RIKA sinds lang een leidende rol in de markt zien geven. Internationale normen zijn altijd al niet alleen gehaald, maar ook enorm overtroffen. Een breed scala aan certificeringen van de strengste testinstanties getuigt op indrukwekkende wijze van deze ecologische referenties.

Welke soorten pelletkachels zijn er?

Er zijn twee soorten pelletkachels waarin je kan investeren: vrijstaand en inbouwbaar. Verschillende modellen zijn beschikbaar met een aantal verschillende opties, waaronder kleurkeuzes en of de kachel van onderaf of van bovenaf wordt gevoed.

Vrijstaande pelletkachels

Zoals de naam al doet vermoeden, worden vrijstaande kachels niet bevestigd aan een muur of een bepaalde locatie. Deze kachels kunnen overal in huis worden geplaatst. Omdat ze efficiënt branden en weinig tot geen warmte van buiten genereren, kunnen vrijstaande pelletkachels op slechts 7,5 cm afstand van elke muur worden geplaatst.

Hoewel dit type kachel een stroombron vereist, verbruikt het slechts een kleine hoeveelheid elektriciteit bij een laag wattage. Hoewel het ideaal is voor het verwarmen van eenpersoonskamers, kan het ook worden gebruikt met een blazer voor meerkamerverwarming in huizen met één niveau. Vrijstaande pelletkachels zijn eenvoudig schoon te maken en te onderhouden.

Inzet pelletkachels

Dit type pelletkachel vervangt een bestaande haard en maakt efficiënter gebruik van uw huisverwarmingsruimte. Terwijl normale haarden de meeste van hun opgewekte warmte de schoorsteen op sturen, houden pelletkachels meer warmte binnen in uw huis.

Alle pelletkachel regelen de verbranding via een rookgasventilator. Deze plaatst de kachel in onderdruk en zuigt de rook door de kachel heen tot in het rookkannal. Dit betekent dat as in de loop van de tijd de neiging heeft zich op te bouwen in de kachel en de schoorsteen. Met een pelletkachel  moet u een periodiek onderhoud plannen en regelmatig professioneel schoonmaken om uw kachel in goede staat te houden en het risico op brand te voorkomen.

Waarom pellets verkiezen boven hout?

Het ontvlammen van pellets is zeer efficiënt: met dezelfde hoeveelheid brandstof kunnen we meer hitte bereiken met pellets dan met hout. Meer nog, pellets branden beter en garanderen een zeer schone ontbranding. Dit is de reden waarom je in Vlaanderen subsidies kan krijgen wanneer je je woning verwarmt met een houtpelletketel. Verwarmen met pellets is het beste ecovriendelijke alternatief waarmee je je woning kan verwarmen en bovendien nog flink kan besparen op de energierekening.

Is verwarmen met pellets goed voor de omgeving?

pellets zijn een volledig natuurlijke brandstof. Eens samengeperst en gedroogd behouden pellets van nature hun vorm, dit betekent dus dat lijm of andere bindmiddelen niet nodig zijn.
Het is bewezen dat pellets schoner branden dan elke andere vaste brandstof. Dit komt doordat de verbrandingslucht gemakkelijk gereguleerd kan worden, wat de brandstof-efficiëntie optimaliseert en door het lage vochtgehalte van de pellet.

Zijn pellets handig?

Schoon en allergievrij. Er wordt geen stof of ander vuil in je huis gebracht wanneer je je huis verwarmd met pellets.
Het neemt minder plaats in. Je kan to 4 keer meer pellets opslaan in dezelfde ruimte waar je houtblokken zou opslaan. Een wintervoorraad pellets voor een gemiddeld huis neemt ongeveer 1.8 x 1.8 x 1.8m in beslag, hierdoor kan je ze eenvoudig opslagen in een klein gedeelte van een droge garage, kelder of schuur.
Eenvoudig te gebruiken. Je hoeft hoogstens maar 1 keer per dag bij te vullen.  

Is met hout verwarmen voordelig?

Of je nu oud hout of brandhout koopt, beide leveren een zeer hoog rendement op tegenover traditionele brandstoffen. Een houtkachel heeft veel meer voordelen ten opzichte van een gaskachel of centrale verwarming op elektriciteit. Alhoewel hout ook een fossiele brandstof is, is deze nog steeds interessanter dan aardgas of gas in flessen.

Er zijn een heleboel eigenschappen waardoor de houtkachel een betere aanwinst is dan je denkt. Laten we ze even overlopen.

 • Zéér hoog rendement
 • Een pak goedkoper dan gas of elektriciteit
 • CO2 neutraliteit
 • Knusse extra’s
 • Hout = Goedkoop en milieuvriendelijk verwarmen

De kachels dezer dagen zijn stukken beter dan hun voorgangers. Als je denkt dat zo’n kachel om hout te verbranden nog steeds een log en lelijk ding is dat niet rendeert, dan heb je het goed mis.

In de laatste decennia is er heel wat geëvolueerd op het gebied van houtkachels waardoor het rendement zelfs nog hoger is geworden dan enkele jaren terug. Het rendement van een gemiddelde kachel op hout haalt gemakkelijk 80% tot 85%!

De verwarming maakt, zeker in de winter, het grootste deel uit van de energiekosten. Daarom is men continu op zoek naar de meest duurzame en goedkope manieren van verwarmen. Het is echter zo dat dit vaak hoge investeringskosten met zich meebrengt, wil je je rendementsverlies inperken met gebruik van duurzame apparaten.

Kan ik goedkoop stoken met pellets?

Goedkoop verwarmen kan vandaag de dag zeer eenvoudig. Die nieuwste generatie hout-en pelletkachels verbranden schoner, efficiënter en zijn krachtig genoeg om de meeste woningen van gemiddelde grootte te verwarmen.

Verwarmt u uw huis met aardgas? Dan bespaart u met de onze pelletkachels maar liefst 40% tot 60% op uw energiekosten. En met een butaan gastank loopt uw besparing op tot wel 75%. De pelletkachel verdient zichzelf dus makkelijk terug. En de jaren daarna maakt u alleen maar winst in vergelijking met uw huidige verbruik. Met onze pelletkachels verwarmt u uw huis dus goedkoop en verantwoord!

Goedkoop verwarmen met pelletkachels

Met een pelletkachel kan een mooie besparing op de stookkosten worden behaald. Hier laten wij u zien wat u ongeveer kan besparen op uw stookkosten. Gasprijzen blijven stijgen terwijl de pelletprijzen vrij constant blijven en door de grote concurrentie kunnen de prijzen nog wel eens gaan dalen.

Goedkoop verwarmen door Stoken/Verwarmen met Pellets

Een gemiddeld gezin kan al snel € 900,- per jaar besparen. De besparing hangt natuurlijk ook af van:

 • hoeveel u stookt
 • is de pelletkachel goed afgesteld
 • is de pelletkachel geschikt voor de ruimte (niet te groot of te klein)
 • is de kwaliteit van de pellets goed
 • met welke brandstof u nu de ruimten verwarmt

Hoe werken pelletkachels?

Hoe werken pelletkachels

De basis componenten van een pelletkachel lijken sterk op die van een traditionele houtkachel: een stalen frame met een verbrandingskamer, afvoerpijp voor de rook verbonden met een schouw en een brandbestendig glazen raam om naar het vuur te kunnen kijken. Het stalen frame wordt vaak aangevuld met materialen die warmte opslaan, zoals speksteen. Bovendien heeft een pelletkachel een ingebouwde schroef waarmee pellets automatisch van de geïntegreerde opslagcontainer naar de verbrandingskamer worden getransporteerd.

Wat zijn de voordelen van een pelletkachel?

Schone verbranding en kost-efficiënte verwarming van je woning.

Geen gedoe: Onder de vele types houtkachels die er bestaan is de pelletkachel het eenvoudigst om te bedienen. Je moet deze kachels typisch met houten pellets alleen maar een keer per dag of twee laden. En het laden van de pellets is een eenvoudige kwestie om de hopper uit te trekken en de pellets in te gieten.

Rookvrij: Pelletkachels produceren zeer weining rook. Dit betekent dat je je nooit zorgen hoeft te maken over het uitroken van een kamer, of om te gaan met de daaropvolgende droge lucht en onaangename geuren.

Hitte veilig: Met een pelletkachel, is er vrijwel geen externe warmte tijdens het gebruik. Je kunt een pelletkachel zo dicht als een centimeter van een muur plaatsen, waardoor het geen brandgevaar kan veroorzaken. Het is de ideale verwarmings keuze voor huishoudens met kinderen en huisdieren.

Wat zijn de ecologische voordelen van een pelletkachel?

Houten pellets gebruikt in pelletkachels zijn stevig gecondenseerd, waardoor ze zeer weinig vocht bevatten en zeer efficiënt verbranden. Er worden veel minder schadelijke gassen die in de lucht worden vrijgegeven door houtpellets te verbranden dan bij gewone houtkachels.

Bovendien zijn houtpellets geen primair product van de bosbouw. In plaats daarvan zijn ze een bijproduct gemaakt van gerecycleerd hout uit zagerijen, meestal gevormd uit gecomprimeerd zaagsel en houtkrullen, of de ongebruikte toppen van bomen die worden omgehakt bij houthakken.

Nog vragen?

Inschrijven op onze nieuwsbrief?

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van De pelletwinkel 

Verlofperiode 2024

We gaan er even tussenuit van 22/07 tot 04/08 

Een fijn verlof iedereen.

Naar online shop

Wij maken gebruik van cookies

De website van De Pelletwinkel maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Door het verder gebruiken van deze website, gaat u hier expliciet mee akkoord.

Ik snap het! Meer informatie